De Bel20 is vandaag 0,2 procent lager gesloten op 2.533,86 punten. Grootste verliezer binnen de Brusselse sterindex was Mobistar, dat 3,1 procent lager moest tot 48,67 euro. Op de brede markt kende Punch een forse stijging, terwijl Exmar verder leed onder de kapitaalverhoging.
Euronext Brussel kende maandag een zwak weekbegin. Sinds vorige week beter dan verwachte Amerikaanse jobdata werden bekendgemaakt, speculeren beleggers erop dat de Amerikaanse centrale bank sneller de rentetarieven zal optrekken.  Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, gaf eerder op de dag wel aan dat de rente in de eurozone wat hem betreft op het gepaste niveau staat. Dat deed de koersverliezen ietwat teruglopen. Beleggers hielden het wel erg rustig. Om 18 uur geeft Fed-voorzitter Ben Bernanke een speech, waarin er misschien een tipje van de sluier wordt opgelicht van het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.
 
Mobistar moest 3,1% achteruit tot 48,67 euro door het afkoelen van de speculatie over een fusie met Telenet. Telenet sloot vlak op 19,81 euro.
 
De grootste koersschommelingen deden zich voor op de brede markt. Het aandeel van Punch sloot op de eerste dag van zijn kapitaalverhoging op 3,8 euro. Beleggers kunnen met één voorkeurrecht intekenen op vier nieuwe aandelen tegen 2,1 euro per stuk. De slotkoers van 6 euro op vrijdag is daardoor in twee uiteengevallen: 2,88 euro voor het ex-inschrijvingsrecht van Punch, en 3,12 euro voor het voorkeurrecht. De inschrijvingsrechten van Punch sloten 4,5 procent hoger op 3,26 euro.
 
Andere sterke stijger was Movetis. Na haar succesvolle beursdebuut bleef de biofarmagroep zijn stijgende lijn verderzetten. Het aandeel won 1,5 procent tot 12,70 euro. Aandeelhouder Quest for Growth profiteerde alvast mee van die koersklim en steeg 3,6 procent tot 4,56 euro.
 
Exmar zakte dan weer 3,8 procent op 5,53 euro nadat de handel in het aandeel ’s ochtends tijdelijk was opgeschort. De gastankerrederij heeft 93,6 procent van de 23,8 miljoen nieuwe aandelen in het kader van de kapitaalverhoging van 99,96 miljoen euro verkocht via de uitoefening van voorkeurrechten. De 2,28 miljoen voorkeurrechten die niet werden uitgeoefend, plaatste Exmar onder de vorm van scrips bij institutionelen tegen 5,2 euro per aandeel (aandeel plus scrip) of 1 euro boven de inschrijvingsprijs van 4,2 euro.
 
IBA won 1,1 procent tot 8,42 euro. Het radiofarmaceutisch bedrijf haalde vorige week een slag thuis in de procedure rond een contract in Zweden. Een Zweedse rechtbank annuleerde een contract rond de levering en installatie van een protontherapiesysteem, omdat IBA had geklaagd dat de toewijzingsprocedure niet eerlijk was verlopen. Daarmee is het contract nog niet voor IBA, maar ’het bedrijf laat zien dat het zijn positie in de markt met alle mogelijke middelen zal verdedigen’, aldus Jan De Kerpel van KBC Securities.