Gwendolyn Rutten kiest geen kamp
Foto: Herman Ricour

Gwendolyn Rutten, de kandidate die het zaterdag voor de strijd om het voorzitterschap van Open VLD moest afleggen tegen Alexander De Croo en Marino Keulen, heeft beslist om haar steun voor één van de twee kandidaten niet publiekelijk uit te spreken. Ze legt wel een inhoudelijke eis op tafel in een interview met De Standaard.

'Tegen het voorjaar van 2010 moet er een tweede generatiepact komen. De nieuwe voorzitter van Open VLD moet daarvoor gaan. Tegelijkertijd is het een oproep met mijn 28 procent van de stemmen in de partij aan Yves Leterme. Ik ken hem van in de Vlaamse regering. Hij vond al in 2005 dat er een sense of urgency was voor een generatiepact. We kunnen daar bondgenoten in worden.'

Zaterdag eindigde Marino Keulen heel nipt voor Alexander De Croo. Tot zaterdag kunnen de Open VLD-leden in een tweede ronde stemmen voor één van de twee. Alle twee maken ze de leden die voor Gwendolyn Rutten kozen nu het hof, en zeggen ze dat ze het dichtst bij Rutten aanleunen. Marino Keulen beweert dat zijn programma het dichtste bij dat van haar ligt, Alexander De Croo benadrukt dat hij samen met Rutten in de debatten constant de kaart van de vernieuwing getrokken heeft.

Lees het volledige interview morgen in deze krant.