Het debat over het ontslag van VRT-baas Dirk Wauters en de toekomst van de openbare omroep zal niet in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement worden gehouden, maar in de commissie. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement maandag beslist. De oppositiepartijen zijn niet te spreken over die beslissing en nemen parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) onder vuur.

Gisteren/zondag stak Philippe De Coene (sp.a), voorzitter van de commissie Media in het Vlaams parlement, al het vuur aan de lont. Hij verklaarde aan Belga dat het debat over het ontslag van VRT-topman Wauters dinsdag in de commissie zou gevoerd worden. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement bevestigde maandag die beslissing. Dat terwijl alle oppositiepartijen aandringen op een debat in de plenaire vergadering.

Het Vlaams Belang "betreurt" de gang van zaken. "Debatten over belangrijke politieke dossiers die handelen over honderden miljoenen euro’s overheidsgeld worden onder druk van de meerderheidspartijen weggemoffeld naar de beslotenheid van een commissievergadering", hekelt fractieleider Filip Dewinter.

Ook LDD-fractieleider Lode Vereeck is niet te spreken over de beslissing. De partij meent dat de Vlaamse meerderheidspartijen het Vlaams parlement "monddood" willen maken en hekelt de houding van parlementsvoorzitter Jan Peumans: "Hij herleidt het Vlaams parlement tot een marionettentheater, geregisseerd door de meerderheid. Welk gezag heeft die man nog?".

Groen!-fractieleider Filip Watteeuw zegt dat het evacueren van het VRT-debat naar de commissie vooral de "onenigheid tussen de Vlaamse meerderheidspartijen" moet camoufleren.

Naar verluidt plannen de oppositiepartijen een mogelijke "tegenzet".

Het VRT-debat is niet het enige dat woensdag wordt geweerd uit de plenaire vergadering. Zo komt er ook nog geen debat over de ruzie tussen Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) over de 70 miljoen euro voor de onderwijslonen. Dat debat moet wachten tot de begrotingsbesprekingen.

"Je reinste onzin", meent Watteeuw (Groen!). Ook Lijst Dedecker begrijpt die beslissing niet. "Het gaat hier simpelweg over wie hier al dan niet liegt", aldus Vereeck (LDD).

Ook Open Vld vindt het niet kunnen dat het uitgebreid bureau van het Vlaams parlement beslist heeft dat er zowel over het ontslag van VRT-baas Dirk Wauters als over het tekort van 70 miljoen voor de uitbetaling van de lonen van de leerkrachten niet in de plenaire vergadering kan gepraat worden.

Fractieleider Sven Gatz is niet te spreken over de informatiestop van de regering: "Met deze nooit geziene machtsgreep op het parlement wordt deze verkozen instelling door de Vlaamse regering en door haar eigen parlementsvoorzitter de facto onder curatele geplaatst. Sommige partijen in de Vlaamse regering hanteren in deze belangrijke dossiers blijkbaar de omerta tegenover het parlement. Minister Pascal Smet wil wel, maar kan niet, want het debat is door zijn eigen meerderheid afgevoerd."