De koning heeft op voordracht van de premier drie nieuwe ministers van staat benoemd. Ditmaal gaat het om gewezen vicepremier Melchior Wathelet (CDH), oud-minister van Defensie André Flahaut (PS) en oud-staatssecretaris Karel Poma (Open VLD).

De benoemingen komen er amper een week nadat de vorst Frank Vandenbroucke, Jos Chabert en Armand De Decker op voordracht van premier Herman Van Rompuy tot minister van staat had benoemd.

Melchior Wathelet (60) was minister van Justitie en vicepremier in de laatste regering-Martens en de eerste regering-Dehaene. Van 1995 tot 2003 was hij rechter in het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Hij is de vader van de huidig staatssecretaris voor Begroting, die dezelfde naam draagt.

Wathelet werd in 1973 Kamerlid. In 1980 trad hij voor het eerst toe tot een regering als staatssecretaris voor het Waals gewest in de regering Martens IV, die het net geen jaar uithield. In de regering-Martens VIII werd hij minister van Justitie en vicepremier, wat hij bleef in de regering-Dehaene I. Hij tekende in hoedanigheid de vervroegde vrijlating van Marc Dutroux.

In de ploeg Dehaene II verhuisde hij naar Defensie, tot hij in september 1995 de Belgische rechter bij het Europees Hof van Justitie. werd. Hij bleef in functie tot oktober 2003. Sindsdien is hij actief als advocaat, gespecialiseerd in Europese dossiers.

Baron Karel Poma (89) was van 1974 tot 1977 de eerste staatssecretaris van Leefmilieu en was in de eerste helft van de jaren tachtig Vlaams minister van Cultuur.

Poma kwam in 1965 voor het eerst in het parlement als provinciaal senator. Zes jaar later stapte hij over naar de Kamer. In 1974 was hij de eerste staatssecretaris voor Leefmilieu, maar naam maakte hij als minister van Cultuur en vicevoorzitter van de eerste Vlaamse executieve onder leiding van Gaston Geens. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het doorbreken van het radiomonopolie van de VRT.

Van 1993 tot 2005 was hij voorzitter van de statutaire Commissie van de VLD, die Hugo Coveliers, Leo Goovaerts, Anke Van dermeesch en Jean-Marie Dedecker uit de partij zette. In 2005 verwierf hij de persoonlijke titel van baron.

André Flahaut (52) was minister van Defensie in de twee regeringen van Guy Verhofstadt. De Waalse socialist kwam als opvolger in de Kamer in 1994. Een jaar later werd hij minister van Openbaar Ambt in de laatste regering-Dehaene.

Onder Verhofstadt was hij gedurende acht jaar minister van Defensie. Hij lanceerde een herstructurering van het leger, dat met 7.000 eenheden afgeslankt diende te worden. Bij de verandering van coalitie in 2007 werd hij opnieuw gewoon Kamerlid.