Amerikaanse artsen hebben door tumoren aangetaste nieren gebruikt als donororgaan. Vijf zwaar zieke patiënten kregen de nieren, waaruit tevoren de gezwellen waren verwijderd. Het experiment blijkt vooralsnog geslaagd.

Dokters van de universiteit van Maryland in Baltimore beschreven de test in het vaktijdschrift BJUI. Ze zien het riskante en omstreden experiment als een mogelijke oplossing voor het gebrek aan donororganen.

De vijf patiënten die de nieren kregen, waren zware nierlijders, die anders wellicht geen donororgaan meer hadden kunnen krijgen. Ze hadden ook een zeer hoge bloeddruk en hartproblemen. De patiënten waren tussen de 47 en 61 jaar oud. De donoren waren tussen de 38 en 72.  In drie gevallen waren de tumoren in de nieren van de donoren kwaadaardig, in twee goedaardig.

Noch bij de donoren noch bij de ontvangers van de door tumoren aangetaste nieren doken tijdens de periode van de studie sporen op van nieuwe gezwellen. Bij het laatste onderzoek 9 tot 41 maanden na de transplantatie stelden vier patiënten het goed. Een stierf het jaar na de operatie door een ongeval, dat niets met zijn ziekte te maken had.

Dokters verklaren het gebrek aan donororganen door het wereldwijd stijgende aantal nierlijders. Volgens hen zijn er niet minder orgaandonaties. Elk jaar sterven talloze mensen terwijl ze op een passend donororgaan wachten.