Ijslandse economie kent recordkrimp
Bouwwerven in Reykjavik. De financiële sector lag aan de basis van de economische groei in IJsland.afp
Foto: © OLIVIER MORIN
De economie van Ijsland is in het derde kwartaal met 7,2% gekrompen tegenover dezelfde periode vorig jaar, de grootste terugval ooit.
Ijsland voelt dit jaar de zware naschokken van de financiële crisis die het land op de rand van het bankroet heeft gebracht. De geïnternationaliseerde en met schulden overladen banksector ging door de kredietcrisis de dieperik in, de Ijslandse kroon raakte in vrije val en de regering van het kleine land moest miljarden euro’s lenen in het buitenland om een totale instorting te vermijden.
 
Ook in vergelijking met het tweede kwartaal was er in de periode juni - september nog sprake van een zware krimp, met 5,7 procent. De binnenlandse vraag in het land is ingestort omdat de prijzen sterk zijn gestegen en heel wat Ijslanders hun geld oppotten. De economische organisatie Oeso verwacht dat de economie van het noordelijke eiland ook volgend jaar nog zal krimpen.
 
Intussen lijkt er in Ijsland wel een politiek akkoord in de maak dat de relaties met Groot-Brittannië en Nederland moet lijmen. Ijsland had van beide landen geld geleend om borg te kunnn staan voor de spaargelden van duizenden Britten en Nederlanders die hun geld hadden gestort bij Ijslandse banken, zoals IceSave. De oppositie blokkeerde echter een wet die de terugbetaling van dat geld mogelijk moest maken, waardoor het land nog meer geïsoleerd raakte in de politieke en financiële wereld.
 
De oppositie heeft nu beloofd dat ze haar blokkering van de wet zou opgeven. Dat nieuws moet de internationale geldstromen naar Ijsland weer op gang brengen en de toetreding van het land tot de Europese Unie mogelijk maken.