Gastheren willen CO2-neutrale top
Foto: afp
De meer dan 15.000 aanwezigen op de klimaatconferentie in Kopenhagen veroorzaken een uitstoot van minstens 40.500 ton koolstofdioxide. Dat schat het klimaatsecretariaat van de Verenigde Naties.

Het grootste deel van die uitstoot is een gevolg van de aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Daarbij komt nog het energieverbruik tijdens de top en het afval, hotels en lokaal transport. 

Maar de Deense gastheren willen de top klimaatneutraal maken en ze vragen daarvoor de hulp van de gasten. Zo wordt de delegaties gevraagd om leidingwater te drinken om het gebruik van plastic flessen te beperken. De Denen willen ook dat hun gasten het openbaar vervoer of de fiets gebruiken. Er staan zo'n 200 fietsen ter beschikking.

Het congrescentrum zelf spaart dankzij de nieuwste technieken 20 procent energie uit.

Voorts zal er gepoogd worden de papierberg in te perken. Zo is er geen - op een conferentie obligate - overvloed aan brochures.

Aangezien al die maatregelen de klimaattop nog niet CO2-neutraal maken, heeft Denemarken beslist 700.000 euro te storten voor een klimaatproject in Dhaka, waar 20 oude steenovens vervangen worden door energie-efficiënte ovens.