Wilfried Martens op zucht van laatste mandaat als EVP-voorzitter
Martens vergaderde met de partijvoorzitters op het hoofdkwartier van de EVP PN Foto: photo news
Wilfried Martens wordt deze week op een congres in Bonn voor een laatste keer herverkozen als voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP). De voormalige Belgische premier staat intussen al bijna twee decennia aan het hoofd van de formatie van christendemocraten en conservatieven.

De 73-jarige Martens stond in de jaren zeventig mee aan de wieg van de EVP. Na zijn afscheid van de Belgische politieke scène werd hij in 1990 voorzitter van de Europese partij. Onder zijn hoede zouden de christendemocraten en conservatieven uitgroeien tot de belangrijkste politieke familie in de Europese Unie.

Woensdag en donderdag komen de regeringsleiders en partijvoorzitters van de Europese christendemocratische en conservatieve partijen bijeen in het Duitse Bonn. Daar zal Martens een nieuw mandaat van drie jaar krijgen. De Belg is de enige kandidaat.

In een gesprek met journalisten gaf Martens maandag aan dat hij zich kandidaat heeft gesteld op vraag van de top van de partij, en meer bepaald van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Martens laat er evenwel 'geen twijfel' over bestaan dat zijn nieuwe mandaat zijn laatste is.

In Bonn buigt de EVP zich onder meer over de financiële en economische crisis, de sociale markteconomie en de strijd tegen klimaatverandering. Ook moeten er tien nieuwe vicevoorzitters van de partij aangeduid worden. Daarvoor zijn zestien kandidaten in de running.