Nationale Bank verbetert verwachtingen

De Nationale Bank (NBB) heeft maandag nieuwe economische vooruitzichten gepubliceerd, die beter zijn dan de vorige. Voor dit jaar wordt een economische groei verwacht van -3,1 procent, maar in 2010 zou de groei opnieuw positief zijn, met 1 procent. Beide cijfers zijn beter dan verwacht.

Gouverneur Guy Quaden gaf aan de regering de raad om "als de economische groei effectief hoger zal zijn dan gedacht, ze de afbouw van het budgettair tekort zou moeten versnellen". Bij de begrotingsopmaak ging de regering nog uit van een groei met 0,4 pct in 2010. 

Het tekort op de begroting zal dit jaar 6,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen en volgend jaar 5,4 pct. België is daarmee één van de weinige landen in Europa die volgend jaar al start met de afbouw van het tekort. Maar de regering zou, gezien de historische schuld, best wat ambitieuzer kunnen zijn, meent Quaden. De overheidsschuld zal in 2010 opnieuw boven de 100 procent bbp uitstijgen.

Voor de arbeidsmarkt was er maandag weinig positiefs te rapen. De NBB verwacht dat er volgend jaar nog 44.000 banen verloren zouden gaan, iets minder dan bij de vorige prognose. Sinds het begin van de crisis eind 2008 gaat het om 118.000 jobs die zijn verdwenen. De werkloosheidsgraad zal verder stijgen tot 7,9 pct eind dit jaar en 9 pct volgend jaar, aldus de NBB.

De inflatie zou in 2009 op 0 uitkomen en in 2010 op gemiddeld 1,6 procent.