'Zet op elk product CO2-waarde'
Foto: belga
'Vermeld op elk product, of het nu speelgoed, een computer, een auto of een tros tomaten is, niet alleen de prijs maar ook de CO2-impact. Zo zién mensen in welke mate de dingen die ze kopen invloed hebben op de opwarming van de aarde.' Dat zegt minister van Klimaat Paul Magnette (PS) aan de vooravond van de top in Kopenhagen in Het Laatste Nieuws.

'Voor de productie van een plastic stuk speelgoed is er honderd liter olie nodig. Mensen beseffen dat nog te weinig', zegt Magnette.

Maar zonder bewustmaking keert het tij niet, denkt Magnette. 'Daarom is het belangrijk om naast de prijs van een product even zichtbaar zijn CO2-waarde te vermelden. Makkelijk is dat niet, want de precieze impact van de productie is moeilijk te meten. Neem de groenten in uw supermarkt. Dat een bokaal erwtjes uit Noord-Frankrijk klimaatvriendelijker is dan een verpakking boontjes uit Kenia, dat weet iedereen. Maar weet iedereen dat tomaten uit Belgische serres een hogere CO2-impact hebben dan tomaten die per vrachtwagen vanuit Zuid-Spanje hierheen komen?'