De Roemeense president Traian Basescu is nipt herverkozen. Volgens de voorlopige uitslag van de zondag gehouden tweede ronde van de presidentsverkiezingen behaalde Basescu 50,43 procent van de stemmen, tegen zijn rivaal Mircea Geoana 49,57 procent. Dat heeft de Roemeense kiesraad maandag gemeld nadat ruim 95 procent van de uitgebrachte stemmen was geteld.

Drie exit polls gaven zondagavond nog de overwinning aan de sociaal-democraat Geoana.
Hij was de enig overgebleven rivaal van Basescu in de eerste ronde van 22 november. Basescu had ook de eerste ronde gewonnen, maar in de tweede ronde kreeg Geoana de steun van de liberalen van voormalig oppositieleider Crin Antonescu.

De opkomst was relatief groot, met meer dan 53 procent in de eerste twaalf uur van de verkiezingen.

De Roemenen gingen naar de stembus in de hoop een einde te maken aan een bijna twee maanden oude politieke crisis waaronder het land economisch te lijden heeft. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weigerde een krediet van 1,5 miljard euro vrij te geven zolang de politieke instabiliteit niet was opgelost. Het stelde zich op het standpunt dat het krediet ter beschikking komt zodra het land een regering en een begroting voor 2010 heeft.