LA PAZ - De Boliviaanse president Evo Morales is herverkozen voor een tweede mandaat tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens verschillende peilingen bij het einde van de stembusgang behaalde de socialist een score tussen 61 en 63,2 procent van de stemmen.     

Volgens een peiling die werd verspreid door de televisiezender Unitel, zou Morales de verkiezingen met 62 procent van de stemmen hebben gewonnen tegen 23 procent voor zijn belangrijkste rechtse tegenstander, oud-militair en provinciegouverneur Manfred Reyes Villa. De centrumrechtse ondernemer en oud-minister Samuel Doria Medina zou 9 procent van de stemmen hebben behaald.  

Deze steekproef wordt bevestigd door die van het Ispos-instituut, uitgezonden door ATB, die Evo Morales tot winnaar uitroept met 63,2 procent van de stemmen tegen 24,4 procent voor Reyes Villa en 7 procent voor Doria Medina.  

Een derde onderzoek van het Capturo-Consult-instituut dat ongeveer gelijktijdig werd verspreid, twee uur na het sluiten van de stembureaus, geeft Evo Morales een score van 61 procent, Reyes 25 procent en Doria Medina 10 procent van de stemmen.  

Iets meer dan 5 miljoen Boliviaanse kiezers brachten zondag hun stem uit om hun parlement en president te kiezen. Evo Morales, een 50-jarige Latijns-Amerikaan van extreemlinks, was sinds maanden favoriet.