Vlaamse regering leent 800 miljoen extra om economie te stimuleren
Foto: pn
De Vlaamse regering gaat 800 miljoen euro extra lenen om een reeks projecten te financieren die de economie opnieuw moeten aanzwengelen. Voor een werkgelegenheidsplan wordt er 22,5 miljoen euro extra uitgetrokken.

Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters in het VRT-programma De Zevende Dag gezegd. 'We moeten alles op alles zetten om jobs te redden', zei hij. De Vlaamse economie krijgt zware klappen en het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap komt. Ook volgend jaar zullen er volgens Peeters nog 25.000 banen sneuvelen.

Daarom wil de Vlaamse regering een tandje bijsteken. Peeters herinnerde zondag aan het voornemen dat zijn ploeg in het regeerakkoord inschreef om 800 miljoen euro te gaan lenen om economische maatregelen en investeringen te realiseren. Het voornemen is niet nieuw, maar wordt nog eens in de verf gezet.

Met het bedrag zal onder meer het Vlaams Energiebedrijf worden opgericht, moet Vlaanderen worden omgevormd tot een "medisch centrum", komt er een fonds voor maatschappelijke projecten en dient de Vlaamse industrie op een andere leest te worden geschoeid. Wat dit laatste betreft hamerde Peeters zondag vooral op het belang om in Vlaanderen een elektrische wagen te ontwikkelen en produceren. "Vlaanderen is een ideale testmarkt", poneerde hij. Over de specifieke toewijzing van de 800 miljoen aan de verschillende projecten beslist de Vlaamse regering later nog.

Ondertussen werkt de Vlaamse regering samen met de sociale partners binnen de SERV aan een werkgelegenheidsplan. Dat moet tegen midden december klaar zijn. Kostprijs: 22,5 miljoen euro.

Morgen/maandag komt de expertencommissie voor de eerste keer samen die moet uitzoeken hoe (infrastructuur)projecten sneller en rechtszeker kunnen verlopen. Het zou volgens de werkgevers en Peeters niet mogen dat projecten eindeloos aanslepen en door allerlei procedures - onder meer voor de Raad van State - door derden kunnen worden stilgelegd of zelfs vernietigd.

De expertencommissie komt maandag van 16.00 tot 17.00 uur in Hotel Errera voor de eerste keer samen onder leiding van Peeters zelf. De andere leden zijn de Antwerpse gouverneur Cathy Berx, professor Kurt Deketelaere, professor Filip Derynck, professor Marc Boes, gewezen minister en parlementsvoorzitter Norbert De Batselier en de directeur van de Confederatie Bouw Marc Dillen.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in