Het Lakense Jan Van Ruusbroeck-college heeft een woelige voormiddag achter de rug. Nadat een jongen afgelopen dinsdag op de speelplaats de 'moonwalk' danste en daarvoor een straf kreeg, kwamen de leerlingen in opstand.

Vanmorgen belde een groepje leerlingen naar de radiozender Studio Brussel om te zeggen dat een medeleerling strafstudie had gekregen omdat hij had gedanst op de speelplaats van de school. Sinds zijn 'moonwalk'-dansje moest hij tijdens de speeltijd ook binnenblijven.

'Die maatregel is er gekomen in samenspraak met de jongen', reageert de directeur van de school, Paul Dedijn. 'Het klopt ook niet dat hij strafstudie krijgt. Volgende week woensdag starten de examens, en we hebben besloten dat hij een uurtje nablijft om het nog eens over de gebeurtenissen te hebben.'

'Toen de jongen vorige dinsdag onder luid gejoel danste op de speelplaats, werd hij daarvoor berispt. Hij had in het verleden al een waarschuwing gekregen dat hij zich niet zo mag laten ophitsen door zijn vrienden. Om de gemoederen te bedaren moest de jongen tijdens de pauzes binnenblijven.'

De school had niet verwacht dat de straf zoveel ophef zou veroorzaken. Dedijn: 'We schrokken van de snelle reactie via Facebook en sms'jes en van de oproep tot staking.' Vanmorgen bleven de leerlingen tijdens het eerste lesuur op de speelplaats. Na een gesprek tussen de leerlingenraad en de directie ging iedereen naar de klas.