Arnout Van den Bossche wint Humo's Comedy Cup
Arnout Van den Bossche Foto: edm

In een verre van volgelopen AB in Brussel heeft Arnout Van den Bossche, overigens met instemming van het publiek, de achtste editie van Humo's Comedy Cup en de bijbehorende cheque van 2.500 euro gewonnen.

De jongste editie van Humo's Comedy Cup is geen grand cru geworden. Daarvoor lag het niveau van de grappen net iets te laag. Door het onmiskenbare succes van een al met al beperkt kransje Vlaamse comedians en cabaretiers zou je haast vergeten dat de spoeling in de Vlaamse comedy eigenlijk zorgelijk dun is. Waardoor, laten we elkaar geen Joëlle noemen, de lat voor dit soort  'comedywedstrijden' vrij laag ligt.

Van de drie Vlaamse deelnemers aan deze Comedy Cup deed alleen Steven Goegebeur voor het eerst mee. Voor Arnout Van den Bossche was het de tweede keer, voor Roel Steeno de derde keer.

Nederlandse import 

De vrij verrassende import van ineens drie Nederlandse comedians (Patrick Meijer, Jeroen Pater en Chris van der Ende) bleek geen onverdeeld succes. Meijer had de verdienste dat hij als opener van de avond de interactie met het publiek niet schuwde, Pater had de verdienste dat hij, welja, als een toffe peer overkwam, maar van de Nederlanders was alleen 'dorpsneger' Van der Ende, die al heel lang meedraait in het comedycircuit, een toppertje. Stom dat ik, uit nieuwsgierigheid, diezelfde middag nog zijn naam had ingetikt op Youtube. Daardoor had ik zijn act, zo goed als woord voor woord, al achter de kiezen, wat natuurlijk een beetje de fun tempert. Bovendien meende ik zelfs een hoop grappen te herkennen van die keer dat ik hem, jáááren geleden, op het Humorologiepodium in Kortrijk had gezien. Maar goed, Van der Ende pakte de zaal in met een vanzelfsprekendheid die veel ervaring verraadt. De feilloze timing waarmee hij grap op grap stapelde, kon terecht op veel bijval van het publiek rekenen.

Gorcha Davidova, de vaandeldraagster van de Kazacho-Belgische comedy, mag dan wel de knuffelcomedienne van de naar feelgoodverhalen hunkerende media zijn, grappig is ze not so much. Ze was niet alleen qua gender en afkomst een hoogst afwijkende kandidate, maar ook qua respons van het publiek. Dat ze, als laatste kandidate, het ongeïnteresseerde geroezemoes in de zaal en de daaropvolgende exodus richting bar slechts kon counteren door een als oriëntaalse karakterdans vermomd badpakdefilé op te voeren, zegt genoeg. Dat het publiek haar zwijgende , karakterdansende incarnatie verkoos boven haar act als comedienne, ook.

En dan de Vlaamse kandidaten. Roel Steeno maakte een vrij goede beurt met zijn vrolijke en gortige vuilbekkerijen, en ook Steven Goegebeur kreeg het publiek op zijn hand, al diende zijn geestige act ook weleens louter als kapstok voor grappen van het niveau Margriet Hermans.

Vlaamse Doctor Phil

Maar het was dus Arnout Van den Bossche die de jury, bestaande uit Guy Mortier, Tom Lenaerts en Urbanus, het meest imponeerde met zijn 'workshop man-vrouwrelaties'. Vrouwen, het huwelijk en de verschillen tussen de seksen zijn geen origineel, maar wel een zeer werkbaar en dankbaar  onderwerp voor deze Vlaamse Doctor Phil, die met behulp van een flipchart en het geloofwaardige air van iemand die vormingscursussen geeft, de psyche van de getrouwde vrouw aanschouwelijk probeert te maken.

Raf Coppens

O ja: de avond werd nog maar eens aan elkaar gevezen door Humo's Comedy-Cup-mc-voor-het-leven Raf Coppens, die dat trouwens weer op verdienstelijke wijze deed. Het geknor waarmee hij Jean-Luc Dehaene imiteert en zijn eeuwige Museeuw-act hebben we misschien al iets te vaak gehoord, maar met zijn 'Walenlied' op de melodie van Wim De Craenes 'Tim' (“hier laat ik je los, Waal, van hier af moet je gaan, met werken en opstaan”) en het hooliganrepertoire dat hij klaarheeft ingeval van een Waals-Vlaamse knokpartij, steekt hij de AB nog altijd moeiteloos in zijn zak.