Meer dan twee miljoen pelgrims zijn in Saoedi-Arabië begonnen aan de hadj, de rituele moslimbedevaart. Ze werden getrakteerd op stromende regenbuien.

Door de angst voor de Mexicaanse griep nemen dit jaar slechts 2,5 miljoen moslims deel aan de bedevaart in Mekka en Medina. De vorige jaren waren er telkens drie miljoen gelovigen naar de heilige steden afgezakt. De Saoedische autoriteiten verklaarden dat de bezorgdheid ongegrond is. Tot nog toe zijn slechts vier pelgrims aan de Mexicaanse griep bezweken. Bij 68 andere pelgrims hebben Saoedische artsen het H1N1-virus vastgesteld.

Woensdag trokken de pelgrims de tentenstad Mina binnen, waar ze overnachten. Donderdag trekken ze dan verder naar de berg Arafat, waar de haj zijn hoogtepunt krijgt. Vrijdag nemen de pelgrims dan samen met moslims overal ter wereld deel aan het Offerfeest (Eid al-Adha). De regen zou tot vrijdag blijven duren. Koud zullen de pelgrims het in hun wijde gewaden in elk geval niet hebben. Woensdag heerste in Mekka een temperatuur van rond de 25 graden Celsius.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig