De Amerikaanse president Barack Obama gaat volgende week dinsdag in een toespraak op ’prime time’ zijn "nieuwe strategie" voor Afghanistan uit de doeken doen. Verwacht wordt dat hij zal aankondigen 34.000 extra troepen naar het land te sturen. Dat meldden Amerikaanse media. Voor Obama is Afghanistan, in tegenstelling tot Irak, een "noodzakelijke" oorlog.

Sommige media menen uit de voornemens van Obama af te kunnen leiden dat de VS zo zoetjesaan aan een "exit strategy" begint de denken. De VS en bondgenoten sneden vorige maand het negende jaar van de bezetting van Afghanistan aan.

Momenteel vertoeven 68.000 VS-soldaten op Afghaanse bodem. Andere (vooral NAVO-) landen zijn goed voor in totaal 42.000 soldaten.

De definitieve Afghanistanplannen werden maandag opgesteld tijdens overleg waaraan naast Obama en vicepresident Joe Biden (voorstander van een inkrimping van het aantal effectieven) ook nationaal veiligheidsadviseur Jim Jones, VS-ambassadeur in Kaboel Karl Eikenberry en hoge militaire bonzen (voorstanders van meer tot veel meer troepen) deelnamen.

Probleem voor de nieuwe escalatie kan wel eens het kostenplaatje worden. Zo rekende het witte Huis uit dat één soldaat de Amerikaanse belastingbetaler jaarlijks één miljoen dollar kost. Niet veel in vergelijking met de honderden miljarden die al in de Irak- en Afghanistanavonturen zijn gepompt, maar een extra kost die in tijden van besnoeiingen op sociale uitgaven voor zure oprispingen bij de Amerikaanse publieke opinie dreigt te zorgen.