Mark Sanford, de schandaalgouverneur van South Carolina, heeft volgens onderzoek van een federale ethische commissie minstens 37 keer zijn ambt voor privédoeleinden misbruikt. Dat betekent een nieuwe kaakslag voor de Amerikaanse Republikeinen.

De 49-jarige politicus zou regeringstoestellen gebruikt hebben om naar de kapper te gaan, een verjaardagsfeestje te bezoeken of de opening van een restaurant bij te wonen. Dat meldde de New York Times maandag.

Sanford haalde in de zomer de krantenkoppen, omdat hij wegens een liefdesafaire in Argentinië een week lang spoorloos was. De Republikein weigert ontslag te nemen als gouverneur. Een parlementaire procedure loopt om hem uit zijn ambt te ontheffen.

Sanford werd voor de onthullingen beschouwd als een mogelijke kandidaat van de Republiekeinen voor de presidentsverkiezingen van 2012. In de afgelopen maanden raakte een reeks misstappen van toeverlaten van de conservatieven bekend. Zo gaf John Ensign, senator uit Nevada, in de zomer een affaire met een medewerkster toe.

Volgens het onderzoek van de commissie financierde Sanford uit een fonds voor zijn verkiezingscampagne wederrechtelijk een jachttrip naar Ierland. In de helft van alle 37 misbruiken vloog de gouverneur business - in plaats van de voorgeschreven toeristenklasse.

De ethische commissie onderzocht reisdocumenten en rekeningen van Sanford tussen de herfst van 2005 en de lente van 2009. De op 17 bladzijden samengevatte bevindingen van de federale onderzoekscommissie hebben volgens de New York Times een gelijkaardige valentie als een akte van beschuldiging van het Openbaar Ministerie.