Turkije heeft dinsdag in felle bewoordingen uitgehaald naar Geert Wilders, leider van de Nederlandse extreemrechtse partij PVV. "Zo’n fascist en racist is niet alleen in Turkije, maar ook in heel veel Europese hoofdsteden niet welkom", zei Burak Özügergin, de eerste woordvoerder van de Turkse minister Ahmet Davutoglu van Buitenlandse Zaken telefonisch tegen het Nederlandse persagentschap ANP.

Een delegatie van de Tweede Kamer (Kamer van Volksafgevaardigden) wil in het kerstreces een werkbezoek brengen aan Turkije. In dat land is inmiddels commotie ontstaan over de komst van Wilders.

"We kunnen niemand vinden die hem wil ontmoeten", aldus Özügergin. "Niet alleen binnen de Turkse regering en het parlement, maar ook niet in non-gouvernementele organisaties. Zo’n bezoek, waaraan Wilders deelneemt, beschadigt de contacten tussen ons als twee bevriende landen."

Özügergin kondigde aan dat hij zijn uitlatingen niet voor de camera zal herhalen, want "dat zou betekenen dat wij hem serieus nemen. Dat is wat hij wil. Zijn deelname aan deze delegatie wijst op provocatie. Daarom willen we voorlopig niet in het openbaar hierop reageren".