Liquidatie Saab dreigt
Foto: epa

 De onderhandelingen over de verkoop van Saab aan het Zweedse Koenigsegg zijn afgesprongen. Volgens de Wall Street Journal zal het Zweedse merk nu wellicht helemaal opgedoekt worden. Volgende dinsdag zou er meer duidelijkheid zijn over het lot van Saab.

De twee bedrijven hebben een half jaar over de overname onderhandeld, maar op het laatste moment heeft Koenigsegg (een kleine fabrikant van exclusieve sportwagens) zich uit de deal teruggetrokken. Koenigsegg zegt dat vertragingen in het verkoopsproces tot 'risico's en onzekerheden hebben geleid waardoor een nieuw business plan niet succesvol doorgevoerd kan worden'. 
 
Wat er nu precies gaat gebeuren met Saab is niet duidelijk. In een mededeling zegt GM-CEO Fritz Henderson 'bijzonder ontgoocheld' te zijn over de beslissing van Koenigsegg. GM zou enkele dagen nodig hebben om de situatie te bestuderen. 
 
Normaal zou er op 1 december meer duidelijkheid worden verschaft over de toekomst van Saab. Een anonieme bron bij General Motors zegt dat de raad van bestuur van het autoconcern die dag zal beslissen over de toekomst van zijn Zweedse dochter.
 
 De Amerikaanse krant Wall Street Journal meent te weten dat Saab nu waarschijnlijk opgedoekt zal worden, net zoals met Saturn gebeurde toen de verkoop van dat GM-merk niet doorging.
 
Het is nog afwachten of en welke gevolgen het afspringen van de transactie zal hebben voor de financiële toestand van GM Europe. Ook voor de dealers van Saab is het plots weer onzekerheid troef.