Een zwangerschap vertraagt de voortgang van de chronische zenuwaandoening multiple sclerose (MS). Dat blijkt uit onderzoek van het MS-centrum in Melsbroek. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry en vinden internationaal weerklank.

Het MS-centrum volgde 330 vrouwen met MS gedurende gemiddeld achttien jaar. Uit het onderzoek blijkt dat zij die in die periode kinderen kregen, langer zelfstandig konden blijven stappen.

'Het moment dat MS-patiënten hulp nodig hebben bij het stappen, is een beslissende gebeurtenis', zegt onderzoekster Marie D'hooghe. 'Bijna elke patiënt kan zich dat moment nog herinneren. Het kan bovendien eenvoudig vastgesteld worden tijdens het klinisch onderzoek.'

Uit de studie van het MS-centrum blijkt dat vrouwen die geen kinderen krijgen na het begin van de ziekte na gemiddeld acht tot tien jaar niet meer zelfstandig kunnen stappen. Bij vrouwen die wel een kind kregen, duurt dit gemiddeld 21 jaar.

De onderzoekers wijzen er wel op dat de ziekte minder snel evolueert bij jonge vrouwen en de patiënten die kinderen kregen behoren natuurlijk tot die groep. Toch bedraagt het verschil na de leeftijdscorrectie nog steeds 39 procent. Ook vrouwen die kinderen kregen voor het begin van de ziekte doen het significant beter, zij het minder goed dan degenen die zwanger werden na het uitbreken.