Hindoefeest in Nepal: 200.000 dieren geofferd
Foto: afp

Honderdduizenden hindoes zijn dinsdag bijeengekomen bij een tempel in Zuid-Nepal om er het Gadhimai-festival bij te wonen. Ondanks protesten van dierenrechtenactivisten gaat het festijn, waarbij ruim tweehonderdduizend dieren zullen worden geofferd, gewoon door.

Het Gadhimai-festival wordt elke vijf jaar door vele duizenden hindoes uit India en Nepal bijgewoond. Dit jaar gaat het feest door op 24 en 25 november; er zullen naar verwachting meer dan tweehonderdduizend buffels, varkens, geiten, kippen en duiven worden geslacht.

Traditie

De organisatie van het festival zegt niet te willen buigen voor de 'bemoeienissen' van dierenrechtenactivisten en religieuze groeperingen, die al demonstraties hebben gehouden in Kathmandu en in de buurt van waar het festival wordt gehouden, in het district Bara, in zuidelijk Nepal. Het gaat volgens de organisatie om een eeuwenoude traditie die niet verloren mag gaan.

De deelnemers aan het ritueel geloven dat dierenoffers aan de hindoe-godheid Gadhimai een einde zullen maken aan het kwaad en voorspoed zullen brengen.

Velen komen helemaal vanuit de Indiase deelstaat Bihar naar het festival, omdat het offeren van dieren in sommige delen van Bihar verboden is.

Tegen offerfeest

Niet alleen dierenrechtenactivisten zijn tegen de religieuze slachtpartij. Ram Bahadur Bamjan, een Nepalese tiener die door velen wordt gezien als een reïncarnatie van Boeddha, heeft zich ook tegen het offerfeest uitgesproken.