Sensoa is niet verrast door de nieuwe stijging van hiv-besmettingen bij homomannen. ‘In de buurlanden tekent zich dezelfde tendens af’, reageert het Vlaams expertisecentrum voor seksuele problemen dinsdag.

Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat 1 op de 20.000 hetero's met hiv besmet is, bij homomannen is dat 1 op de 20.

Sensoa wijst erop dat de voorbije vier jaar in toenemende mate is geïnvesteerd in preventie naar de doelgroep homomannen, onder meer met de website mannenseks.be en gemiddeld vier preventiecampagnes per jaar.

In vrijwel alle Vlaamse homozaken, waar homomannen seks kunnen hebben, zijn condooms en glijmiddel gratis of makkelijk verkrijgbaar en is preventiemateriaal van Sensoa duidelijk aanwezig.

In 2010 volgt met Talk Positive de grootste Vlaamse campagne ooit voor homomannen. Die moet aanzetten tot betere afspraken tussen partners, consequent condoomgebruik en het zich sneller laten testen op hiv en soa's.

Gecoördineerd aidsbeleid

Het expertisecentrum wil dat de federale overheid werk maakt van een gecoördineerd aidsbeleid in België,’iets wat tot op heden ontbreekt’. Sensoa is ook vragende partij voor meer gespecialiseerde testcentra en meer counseling voor (seropositieve) homomannen. Tot slot is bijkomend wetenschappelijk onderzoek nodig om een scherp profiel af te bakenen van de groepen die het hoogste risicogedrag vertonen.