Het aantal nieuwe besmettingen met hiv is de afgelopen acht jaar met 17 procent gedaald. Dat blijkt uit het nieuwe wereldaidsrapport van de Verenigde Naties, dat dinsdag in Shanghai werd voorgesteld.

Het preventieprogramma heeft succes, luidt het in het rapport. Toch leven vandaag wereldwijd 33,4 miljoen mensen met het aidsvirus hiv in hun bloed, dat is meer dan ooit tevoren. Vorig jaar kwamen er 2,7 miljoen nieuwe besmettingen bij. Twee miljoen mensen zijn in 2008 aan de ziekte overleden.

'Het goede nieuws is dat de achteruitgang minstens gedeeltelijk voortkomt uit de preventie', zei Michel Sidibé, uitvoerend directeur van het VN-aidsprogramma UNAIDS. Zo is in Afrika ten zuiden van de Sahara het aantal nieuwe infecties ter vergelijking met 2001 met 15 procent gedaald

In Oost-Azië liepen de nieuwe hiv-infecties met 25 procent en in Zuid- en Zuidoost-Azië met tien procent terug. Ook het aantal aidsdoden daalde de afgelopen vijf jaar met tien procent. De patiënten kregen meer levensverlengende geneesmiddelen ter beschikking, waardoor 2,9 miljoen mensenlevens konden gered worden, luidt het.       

'We mogen deze trend niet laten afzwakken', waarschuwde de algemene directrice van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Margaret Chan, in Genève. 'Het is nu tijd om onze inspanningen te verdubbelen en nog veel meer levens te redden.'