Neelie Kroes blijft Eurocommissaris
Neelie Kroes Foto: afp
De Nederlandse liberale Neelie Kroes krijgt een nieuwe termijn als lid van de Europese Commissie. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. De 68-jarige Kroes zou ook vicevoorzitter van de Europese Commissie worden.

Kroes is sinds 1 november 2004 Europees Commissaris van Concurrentie. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zal later bekendmaken of de Nederlandse dezelfde dan wel een nieuwe functie zal bekleden. Volgens onbevestigde berichten zou ze de post op buitenlandse handel toebedeeld krijgen, in opvolging van de socialiste Catherine Ashton, die vorige week werd aangeduid als Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid. Daarnaast zou Kroes ook benoemd worden tot vicevoorzitter.

Topjobs

De liberale fractie van Guy Verhofstadt haalt zo een eerste slag binnen in de jacht op belangrijke posten. Als compensatie voor het mislopen van de Europese topfuncties azen de Europese liberalen op belangrijke portefeuilles in de Europese Commissie. In de marge van de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg is Verhofstadt druk aan het onderhandelen. Hij annuleerde dinsdagochtend zijn traditionele persconferentie als fractievoorzitter om de onderhandelingen met Commissievoorzitter José Manuel Barroso in een discrete sfeer te laten verlopen. 

Acht lidstaten kondigden aan dat ze iemand van de liberale familie naar de Commissie willen sturen. Naast Neelie Kroes, gaat het om de Belg Karel De Gucht, Olli Rehn (Finland), Cecilia Malmström (Zweden), Siim Kallas (Estland), Maire Geoghegan-Quinn (Ierland), Janez Potocnik (Slovenië) en Androulla Vassiliou (Cyprus).  

De liberalen vormen na de Europese Volkspartij en de socialisten de derde grootste fractie in het Europees Parlement. Toch konden ze geen enkele van de vier topfuncties bemachtigen die de Europese Unie de voorbije maanden in de aanbieding had. De EVP heeft nu de Portugees José Barosso aan het hoofd van de Europese Commissie, de Pool Jerzy Buzek als voorzitter van het Europees Parlement en Herman Van Rompuy als Europees president, terwijl de socialisten met Ashton beslag legden op de post van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid.