De Winne draagt bevel ISS vervroegd over
Foto: reuters
Belgisch astronaut Frank De Winne heeft dinsdag even na 16.00 uur het gezag over het Internationaal Ruimtestation ISS aan zijn Amerikaanse collega Jeffrey Williams overgedragen. Dat gebeurde iets vroeger dan gepland, op zijn eigen vraag.

De Winne zei dat het voor hem een 'voorrecht, een plezier en een privilege' is geweest om te werken met iedereen die bij de missie was betrokken, zeker omdat hij de eerste Europese gezagvoerder van het ISS was. Hij dankte daarbij ook iedereen.

Met 46 dagen is het de kortste periode tot nog toe dat iemand gezagvoerder was over het ISS, aldus de NASA.

Williams, die al voor de tweede keer in het station werkt, zei in een hommage aan De Winne dat de Belg de lat heel hoog heeft gelegd. Tevens was hij de 'juiste man' toen de permanente bewoning van het ISS tot zes opvarenden verdubbelde.

Volgens de Amerikaan is er bewust voor gekozen de bevelsoverdracht te vervroegen. Men wou de ceremonie immers laten plaatsvinden terwijl Nicole Stott nog aan boord was. Zij is de laatste opvarende van het ISS via rotatie met de spaceshuttle en is na aankomst van de Atlantis lid van de shuttlebemanning geworden. Vanaf nu zullen enkel Russische Sojoez-capsules mensen naar en van het complex brengen.

De luiken tussen beide ruimteschepen gaan dicht om 20.28 uur Belgische tijd, de ontkoppeling is voor woensdag 10.57 uur voorzien. Overigens is er omstreeks 15.00 uur vals rook- en brandalarm in de Japanse Kibo-module geweest.

De Winne is op 27 mei met de Sojoez TMA-15 naar het ISS vertrokken, kwam er twee dagen later aan en werd er op 9 oktober gezagvoerder over de 21ste hoofdbemanning. De tweede Belg in de ruimte komt op dinsdag 1 december met de Sojoez TMA-15 terug naar de Aarde, in gezelschap van de Rus Joeri Romanenko en de Canadees Robert Thirsk die hem bij de heenreis vergezelden.