Option: strategie van de laatste kans
Foto: rr
 'Het koersdoel voor Option werd verlaagd door KBC naar 0,8 euro. Is dit terecht?', vraagt lezer Geert Dossche uit Temse. 'In het verleden hebben we immers vaak koersopstoten gezien van zo'n 30%'.
Danny Reweghs (Inside Beleggen) geeft antwoord.
Elk bedrijf kent hoogten en laagten, maar bij Option zijn die telkens extreem hoog, maar ook extreem laag. We hebben het voorbije decennium ook kunnen vaststellen dat wanneer een kleiner technologiebedrijf in zijn segment niet langer een beduidende technologische voorsprong heeft, dan dat er snel forse verliezen komen. Dat moeten nu ook weer al een tijdje bij het Leuvense bedrijf concluderen.
 
Recent kondigde Option een strategiewijziging aan. Een van de laatste opties voor om terug een voldoende rendabel businessmodel te hebben. Dat het niet goed gaat met het Leuvense technologiebedrijf is een ‘understatement’. Kwartaal na kwartaal worden de verliezen opgestapeld en ook het derde trimester vormde daarop geen uitzondering. Een omzet van 35,7 miljoen euro (tegenover nog 60,3 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar) en een nettoverlies van 8,9 miljoen euro zijn geen cijfers om vrolijk van te worden. En dan heeft de groep al zwaar in de kosten gesneden.
 
Maar het moet nog dieper. De bedrijfskosten moeten nog 20 miljoen euro naar beneden met 55 afvloeiingen tot gevolg. Maar ook wil Option weg van de meedogenloze concurrentie met de Chinezen in de hardware. Dat is een strijd die de Belgische onderneming met zijn kostenstructuur niet kan winnen. De oplossing is naar eigen zeggen ‘uniek’ met de koppeling van hard- en software door een geïntegreerd service-aanbod. Voor dit aanbod zou er geen concurrentie zijn, zodat hier wel de broodnodige marges kunnen gerealiseerd worden om terug winstgevend te maken.
 
Benieuwd of de klanten ook zo enthousiast zijn. Analisten zijn in elk geval (terecht) sceptisch, want het bedrijf staat bekend om rooskleurige vooruitzichten die veel te vaak tot teleurstellingen leiden. De recente aankondiging 20% meer omzet volgend jaar te verwachten, moet dan ook nog hard gemaakt worden en gaf dan ook geen aanleiding tot een spectaculaire koerssprong zoals we bij dit bedrijf nochtans gebruikelijk zijn.
 
Een andere ‘vervelend’ element voor de aandeelhouders is dat er een kapitaaloperatie van circa 20 miljoen euro zit aan te komen, zonder voorlopig meer details. Maar als er nieuwe aandelen worden uitgegeven, kunnen die toekomstige winsten serieus verder verwateren... Gesteld natuurlijk dat Option in de loop van 2010 terug winst begint te maken.
 
Zoals u zelf aangeeft, is het Option-aandeel tot nader order vooral een aandeel voor traders, die van hevige, tussentijdse koersbewegingen profiteren. Maar een gezonde langetermijninvestering is het voor ons allerminst. KBC Securities heeft inmiddels zijn koersdoel wel terug opgetrokken tot 1,50 euro. Maar fundamenteel blijven de risico’s veel te groot om er als goede huisvader/belegger in te investeren. 
 
Danny Reweghs
Directeur strategie Inside Beleggen
Beurscommentator Kanaal Z