Nachtploeg Opel Antwerpen verder afgebouwd
Foto: koen fasseur

De nachtploeg in de Antwerpse Opel-fabriek wordt verder ingekrompen. Omdat er minder vraag is naar onderdelen van de Astra zullen die niet meer 's nachts worden gemaakt. Daarover lopen gesprekken, zegt Luc Van Grinsven van het ACV.

Woordvoerster Ann Wittemans bevestigt dat de nachtploeg wordt gereduceerd, omdat de vraag daalt naar componenten voor het oude Astra-model dat in Antwerpen van de band loopt.

"De directie heeft de intentie om vanaf 1 april de productieploeg 's nachts nog voort terug te dringen", aldus Van Grinsven. "Een twintigtal mensen kan tot dan aan de slag blijven, de andere tot volgende maand. Nu zijn er nog een 70-tal mensen die 's nachts onderdelen voor de Opel Astra produceren."

De getroffen werknemers kunnen overgaan naar de vroege en late ploeg. "Zij zouden twee jaar hun nachtpremie behouden", zegt de vakbondsman. "De gesprekken daarover lopen. We hopen de komende weken een overeenkomst te bereiken." 

Slechts vier werkdagen in december

In de Antwerpse Opel-fabriek wordt in december slechts vier dagen gewerkt. Woordvoerster Ann Wittemans wijst erop dat het niet enkel om werkloosheidsdagen gaat, maar ook om vakantie bij de jaarlijkse fabriekssluiting rond de jaarwisseling.

Sinds maandag ligt de productie in Antwerpen stil tot 7 december. Dan wordt het werk vier dagen hernomen, maar daarna sluit de fabriek tot 11 januari.