Euronext Brussel is in de rode cijfers geëindigd. De financiële waarden hielden de sterindex aan de grond. Belgacom ging in de laatste handelsminuten op onverklaarbare wijze onderuit.

 

De Bel20 sloot met een verlies van 0,75 procent op 2.502,94 punten. De index telde 8 stijgers voor 12 dalers.

Belgacom ging in de laatste handelsminuten onderuit. Kort voor de slotbel noteerde de defensieve telecomwaarde even met een verlies van 9 procent, om te eindigen met 3,9 procent verlies op 25,01 euro. Handelaars zagen geen concrete aanleiding voor de koersval. "Waarschijnlijk heeft iemand een order zonder limiet te vroeg in de markt gelaten", klinkt het in een marktenzaal. Na de slotbel kan nog een kwartier gehandeld worden aan de slotkoers. Op dat moment worden vaak orders zonder limiet geplaatst. "Wanneer zo'n order te vroeg in de markt geplaatst wordt, wordt dit in een dunne markt snel opgepikt", klinkt het.

Het financiële trio Fortis (-2,9% tot 2,83 euro), KBC (-1,2% tot 32,75 euro) en Dexia (-1,1% tot 5,35 euro) woog zwaar op de prestatie van de Brusselse graadmeter. De financiële sector presteerde ook elders in Europa en Wall Street zwak. De Standaard berichtte dat Dexia dat de bank onder druk van de Europese Commissie diep zal moeten snijden in het buitenlandse net.

Bekaert stond doorheen de sessie aan kop in de Bel20. De staalkoordproducent sloot met een winst van 3,8 procent op 103,30 euro, het hoogste niveau sinds begin september 2008. Werner Wuyts, vermogensbeheerder bij Dierickx, Leys & Cie, ziet geen concrete aanleiding, maar wijst wel op de technische weerstand van 100 euro die doorbroken werd.

Op de brede markt was Option de uitschieter. Meteen na opening schoot het aandeel ruim 8 procent hoger. De Leuvense datacommunicatiespecialist zag zich maandagavond verplicht een persbericht de wereld in te sturen. Daarin meldde Option dat het een omzetgroei van 20 procent verwacht in 2010. Een mededeling die eerder al op een analistenmeeting werd vermeld, maar nog niet publiek werd gemaakt. Bij de slotbel bleef er nog 5,2 procent winst over tot 1,62 euro. KBC Securities verhoogt het koersdoel voor Option van 0,8 tot 1,5 euro. Het advies gaat naar houden.

Deceuninck kon dinsdag opnieuw profiteren van een positief rapport van ING. Analist Filip De Pauw van ING hervatte maandag de opvolging van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 2,2 euro. Het aandeel sloot 4,7 procent hoger op 1,55 euro. Ook maandag kwam er al ruim 3 procent bij.