Franstalige partijen bekvechten over BHV
Olivier Maingain Foto: belga
De Franstalige socialisten beschuldigen het FDF ervan de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde in chaos te willen storten. FDF-voorzitter Olivier Maingain reageerde met de bedenking dat de socialistische familie vier jaar geleden een compromis van de hand wees.

In 2005 stonden de onderhandelaars onder aanvoering van de liberale premier Guy Verhofstadt dicht bij een akkoord, maar toen rees er 'een probleem bij de socialistische familie, en meer bepaald bij de flaminganten van Spirit', zo verklaarde Maingain dinsdagochtend op radiozender Bel RTL. 

Volgens de FDF-voorzitter is de herschikking van de regering momenteel het belangrijkste. En indien sommigen stap per stap in de richting van een hervorming willen, dan kunnen ze volgens hem misschien beginnen met het respecteren van de akkoorden over de minderheden.  

Maingain reageerde zo op kritiek van de PS, die zei dat 'de MR niet bereid lijkt tot onderhandelen.' De Franstalige socialisten vrezen dat de crisis bij de liberalen de onderhandelingen onder druk zullen zetten. 'Het zou Reynders ertoe kunnen dwingen om de mensen te steunen die hem hebben gesteund, zelfs als dat tot dwaasheden zou leiden", zei PS-vicevoorzitter Philippe Moureaux in Le Soir. Binnen MR steunde Maingain Reynders toen diens stoel even aan het wankelen ging.

Ook maandag rommelde het al bij de Franstalige partijen. Ecolo had gezegd dat de splitsing van de kieskring onvermijdelijk is. De christen-democraten van de cdH reageerden verbaasd. Ze stelden dat de uitlatingen 'niet alleen een afwijking zijn van de lijn die unaniem door de Franstalige partijvoorzitters werd verdedigd, maar dat ze ook de postitie van de Franstaligen verzwakken bij de zoektocht naar een onderhandelde oplossing voor het dossier BHV.'