In en rond Brussel en Antwerpen heeft de politie een hele reeks huiszoekingen gehouden bij mensen die verdacht worden van mensensmokkel. Zeven van hen werden gearresteerd. 

De politie trof bij de huiszoekingen een vijftigtal illegalen in miserabele omstandigheden aan. De verdachten zouden tot een bende van Indische mensensmokkelaars behoren die vorig jaar werden opgepakt, maar in juni werden vrijgelaten door de kamer van inbeschuldigingstelling. 

De bende zou verantwoordelijk zijn voor de dood van een illegaal, enkele weken geleden in het Noord-Franse Calais. Het slachtoffer was in Brussel samen met een aantal andere illegalen op een vrachtwagen gezet met bestemming Groot-Brittannië maar overleed onderweg. In Calais trof de Franse politie de dode man en de andere illegalen aan in de vrachtwagen.

Volgens het parket is het overlijden één van de vele bewijzen van het gebrek aan respect dat de mensensmokkelaars voor hun slachtoffer betonen. "Deze vorm van mensensmokkel is dermate lucratief dat de slachtoffers als koop- of handelswaar beschouwd worden", zegt substituut Tim De Wolf, die het onderzoek binnen het Brusselse parket heeft geleid.

De bende, die een 18-tal leden telde, werd in oktober 2008 door de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) opgepakt na een onderzoek dat bijna een jaar had geduurd. Ze zouden een paar honderd mensen naar West-Europa en Groot-Brittannië gesmokkeld hebben. Meestal ging het om jonge Indiase mannen, tussen 15 en 35 jaar oud, die vanuit India via Moskou naar Italië werden gebracht om daar in de fruit- en groententeelt te werken. Nadien bracht de organisatie hen naar Groot-Brittannië. Dat gebeurde via Brussel, waar de organisatie over vijf safe-houses beschikte. Bij de huiszoekingen van oktober vorig jaar werden in totaal 200 illegalen aangetroffen.