Twee betrokkenen bij het melkpoederschandaal in China zijn terechtgesteld. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld.
 

Het schandaal kwam vorig jaar aan het licht toen bleek dat verdunde melk met melaminepoeder was aangelengd zodat de voedingswaarde hoger zou lijken. Melamine wordt onder meer gebruikt bij de productie van plastic en kunstmest en kan nierstenen en nierfalen veroorzaken. Meer dan driehonderdduizend kinderen werden ziek en minstens zes kwamen te overlijden.

De twee terechtgestelden zijn Zhang Yujun en Geng Jinping. Zhang zou de openbare veiligheid in gevaar hebben gebracht, Geng werd schuldig bevonden aan de productie en de verkoop van giftig voedsel. Zij zijn de enigen van de 21 veroordeelden die in januari de doodstraf kregen.

De meeste executies in China vinden plaats door een vuurpeloton. Het bleek niet mogelijk bevestigd te krijgen of Zhang en Geng de kogel hadden gekregen.

Veel van het pseudo-eiwitpoeder dat Zhang en Geng produceerden en verkochten belandde bij de Sanlu Group Co., een van de grootste Chinese zuivelconcerns. De onderneming is inmiddels ter ziele. Sanlu-directeur Tian Wenhua kreeg levenslang. Drie andere oud-medewerkers van Sanlu kregen straffen van vijf tot vijftien jaar.