De kust, Brussel en de historische steden van Vlaanderen hebben dit jaar gevoelig minder Angelsaksische toeristen over de vloer gekregen dan anders. Ook voor Kerstmis zien de voorspellingen er somber uit, schrijft De Morgen.

Britten en Amerikanen laten zo goed als het hele Europese vasteland links liggen. Reden daarvoor zijn de dure euro en de lage waarde van het pond en de dollar.

'Gemiddeld zijn er in het eerste halfjaar van 2009 16 procent minder Britse toeristen te vinden in Vlaanderen', aldus Lea Winkeler van Toerisme Vlaanderen. Brugge en Gent telden zelfs een kwart minder toeristen van over het Kanaal. 'Er is op het Europese vasteland geen enkele bestemming waar Britten wel nog massaal naartoe trekken.' Vooral de citytrips worden geschrapt, zo blijkt.

Ook op de Amerikanen kunnen we niet meer rekenen. Het toerisme vanuit de VS daalde met 9 procent. Hun plaats wordt vooral ingenomen door Fransen, mede door de bereikbaarheid met de Thalys. Vooral Brussel is populair bij de zuiderburen.