Daily Telegraph haalt oude koeien uit de gracht
blg Foto: © BENOIT DOPPAGNE
De Britse krant Daily Telegraph heeft in een toespraak van Herman Van Rompuy van vijf jaar geleden een nieuw argument waarom Van Rompuy niet geschikt zou zijn als Europees president.

Nadat de krant eerder deze week al schreef dat Van Rompuy een voorstander is van een Europees volkslied en de vervanging van nationale symbolen, klinkt het nu dat Van Rompuy een fervent tegenstander is van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

De krant verwijst naar een toespraak van vijf jaar geleden waarin Van Rompuy stelde dat het islamitische Turkije niet in aanmerking kwam voor EU-lidmaatschap. Van Rompuy verklaarde toen dat de universele en christelijke waarden van Europa zouden bedreigd worden door de toetreding van een groot islamitisch land als Turkije.

De krant ziet in het standpunt van Van Rompuy een bindmiddel voor de Britse en oost-Europese tegenstand die er is tegen van Rompuy.

Bondgenoot

Voor Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter is Van Rompuy een bondgenoot in de strijd tegen de toetreding van Turkije in de EU. ‘Niet alleen raken we op deze manier af van een besluitloze en grijze compromisfiguur die als Belgisch premier op geen enkel moment het verschil maakt. Heel misschien krijgen we een Europees president die zich radicaal keert tegen Turkije als lid van de EU’, reageerde Dewinter.