Paniekknop voor sociale netwerksites
Facebook gaat je locatie vragen Foto: ap
Sociale netwerksites als Netlog, MySpace en Facebook krijgen binnenkort een uniforme paniekknop voor kinderen en jongeren. Daarmee kunnen bezoekers hulp zoeken als ze worden lastiggevallen door mensen met oneerbare bedoelingen. Het initiatief komt van de EU, in samenwerking met de eigenaars van de verschillende sites. Dat staat donderdag in De Morgen.

Eind vorig jaar hebben eigenaars van sociale netwerksites een Europese werkgroep opgericht waarin verschillende mogelijkheden worden besproken om het gebruik van hun sites veiliger te maken, zeker voor zwakkere gebruikers als kinderen en jongeren. Een van de maatregelen is een hulpknop waarmee kinderen en jongeren alarm kunnen slaan als ze online worden belaagd.

‘Onze verwachting is dat die knop er over enkele maanden zal zijn’, zegt Lorenz Bogaert, algemeen directeur van de Belgische sociale netwerksite Netlog. ‘We zijn dat druk aan het bespreken met alle spelers uit de sector. Het is belangrijk dat we zoiets niet overhaast doen: als we ermee komen, moet het goed zijn. Plaatselijke initiatieven, die op een enkel sociaal netwerk terechtkomen, gaan nauwelijks een stap verder dan de rapporteringsknop die de meeste netwerken al hebben. Het heeft een veel grotere impact als we het probleem met de hele sector aanpakken.’
Alle sociale netwerksites die in Europa actief zijn, zoals Netlog, MySpace, Facebook en Hyves, krijgen dezelfde knop, waarachter een systeem zit waarmee zowel het bedrijf achter de site als de lokale overheid hulp kunnen verlenen.