Het hobbelige parcours van Herman Van Rompuy
Foto: rr

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) is na maanden speculatie de eerste president van Europa. Na de zomer fluisterden insiders steeds vaker zijn naam. Eind oktober ontdekte ook de internationale pers onze premier en hij werd prompt geparachuteerd als favoriet. De eurosceptische Britse tabloids zagen de bui hangen en gingen in de aanval. Ook gokkantoren hadden een vette kluif aan de speculaties. Een overzicht van drie turbulente maanden.

Beweeg met uw cursor over één van de oranje cirkels voor meer informatie.

17-9-2009 - Le Monde

Van Rompuy: niet pole position, maar toch herhaaldelijk genoemd

De naam van Van Rompuy als president van de Europese Unie valt voor de eerste keer in de Franse krant Le Monde. De Belgische premier staat nog niet op nummer één als kanshebber maar zijn naam wordt toch diverse keren vermeld.

6-10-2009 - Der Tagespiegel

Blair, Juncker, oder...

Begin oktober heeft Tony Blair nog altijd de favorietenrol, maar de naam Van Rompuy verschijnt in lijstjes naast de namen van de Nederlandse en Luxumburgse premiers.
 

2-11-2009 - AFP

Van Rompuy: 'topfavoriet'

Het Franse persbureau AFP noemt Van Rompuy als 'topfavoriet' voor de functie. Het persbericht gaat de wereld rond en wordt overal opgepikt.

3-11-2009 - El Mundo

Van Rompuy: een kandidaat die niet lijdt tot stress

Lovende woorden over Van Rompuy in de Spaanse krant El Mundo. De persoon van Van Rompuy zorgt voor weinig stress binnen de Unie, en dat vindt Spanje de grootste troef.

5-11-2009 - The Guardian

Exit Tony Blair, enter Herman Van Rompuy

Ook de Britse krant The Guardian valt voor het rustige imago van Van Rompuy. Ze verkiezen Van Rompuy boven hun eigen ex-premier. 'Exit Tony Blair, enter Herman Van Rompuy' klinkt

7-11-2009 - Le Soir

Van Rompuy is nodig in België

Een mogelijke overstap van Van Rompuy naar het Europese niveau zorgt voor beroering in Franstalig België. Yves Leterme opnieuw als premier van België is het schrikbeeld van velen. 'Van Rompuy is nodig in België', klinkt het bij monde van Beatrice Delvaux, hoofdredactrice bij Le Soir.

10-11-2009 - BBC

Van Rompuy: 'Frontrunner'

De Britse BBC maakt een overzicht van de mogelijke kandidaten. Hierbij wordt Van Rompuy aangeduid als frontrunner.
 

13-11-2009 - Le Monde

Un joker belge dans le jeu européen

De Franse krant Le Monde hoort de geruchten en het gefluister rond de naam Van Rompuy alleen maar luider worden.

14-11-2009 - Times Online

Herman Van Rompuy wants EU-wide tax

Een eerste schram op het blazoen van Van Rompuy. Op een congres pleit Van Rompuy voor een belasting voor alle EU-burgers. Een voorstel dat moeilijk ligt bij sommige landen. Even later nuanceert Van Rompuy zijn idee.

17-11-2009 - Wall Street Journal

Belgian is Good Bet for EU presidency

De zakenkrant Wall Street Journal neemt het op voor Van Rompuy. Zijn haiku's worden paginagroot weergegeven.

18-11-2009 - Daily Express/ Daily Telegraph / Daily Mail

Britain ruled by a Belgian? You must be joking

De Britse tabloids houden een ware hetse tegen Van Rompuy. De Daily Express heeft het over de fanaticus Van Rompuy die de EU wil overspoelen met Europese belastingen. Ook de Daily Mail keert zich openlijk tegen 'Rumpy'. The Daily Telegraph riep op 17 november op om de kandidatuur van Herbert (sic) Van Rompuy niet te steunen.