Tuur Van Wallendael is overleden
Foto: vum

Voormalig journalist en socialistisch politicus Tuur Van Wallendael (71) is overleden. Hij leed aan darmkanker en had het moment van zijn dood zelf bepaald. Dat meldt de VRT.

Tuur Van Wallendael won zes jaar geleden het gevecht tegen darmkanker, maar herviel enkele jaren later. In de zomer van dit jaar werd de behandeling stopgezet, waarna Van Wallendael zelf een datum koos om te sterven. 'Ik ben nu eigenlijk alleen nog bezig met de dood, met sterven, met afscheid nemen. Alles draait daar nu om', zei de voormalige VRT-journalist in september in deze krant.

Van Wallendael werkte van 1973 tot 1989 als journalist bij de VRT, toen nog BRT. Daarna stapte hij over naar de politiek. Hij ging eerst aan de slag als woordvoerder en werd in 1991 ombudsman in Antwerpen. Hij zetelde vervolgens van 1995 tot 2000 voor de SP.A in het Vlaams parlement en ging daarna aan de slag als Antwerps schepen van Sociale Zaken. In 2006 ging hij met pensioen.

Eind augustus namen de familie, vrienden en partijgenoten van Van Wallendael afscheid met een feest. 'Ik voelde me daar aanvankelijk een beetje onwennig bij, maar uiteindelijk werd het een mooie pre-begrafenis', zei hij over die samenkomst. 

'Ik heb zoveel spijt. Dat is echt het woord: spijt. Spijt dat ik mijn vrouw, mijn familie, mijn vrienden nu al moet achterlaten. Dat ik mijn kamer met al mijn boeken moet achterlaten. Dat is erg moeilijk', zei Van Wallendael nog in september.