Britse tabloids voeren aanval tegen Van Rompuy op
Foto: daily express

De Britse pers hakt ook vandaag verder in op de Belgische premier Herman Van Rompuy als Europees presidentskandidaat. ‘Groot-Brittannië geregeerd door een Belg? - Dat moet een grap zijn’, luidt de titel op de voorpagina van de Daily Express.

 

De eurosceptische tabloid, bekend om zijn populistische standpunten, heeft het over de fanaticus Van Rompuy die de EU wil overspoelen met Europese belastingen. De ‘Belgische nobody’ zou er ‘zotte plannen’ op nahouden om een Europese superstaat uit te bouwen.

‘Het is erg genoeg dat ze het Verdrag van Lissabon door onze strot hebben geramd, nu moeten ze geen zout in de wonde strooien door een ‘non-entiteit’ aan te stellen', citeert de krant Gerard Batten, een Brits parlementslid. 

'Houden meer van belastingen dan van frieten'

Ook Timothy Kirkhope, de leider van de Britse conservatieven in het Europees parlement, loopt niet hoog op met de Belgen. ‘Het lijkt erop dat Belgische politici meer van hoge belastingen houden dan van chocolade, frieten of bier’, zegt hij.

‘Hebben Gordon Brown en de Labourregering zo weinig respect voor onze grote natie dat ze denken dat wij geregeerd kunnen worden door een Belgische autocraat?’, aldus het conservatieve parlementslid Philip Davies. ‘Had iemand zo’n voorstel gedaan in de tijd van Churchill of Thatcher dan zouden ze hem in zijn gezicht hebben uitgelachen.'

'Rumpy’ vraagt nieuwe belastingen

De Daily Mail, een andere Britse tabloid, ziet de kansen van Tony Blair stijgen,  sinds ‘Rumpy’, tijdens een toespraak voor de Bilderberggroep dit weekend sprak over de mogelijkheid om Europese belastingen te innen. Een uitspraak die onmiddellijk genuanceerd werd, maar toch een eigen leven ging leiden.

Poll geeft Van Rompuy aan als favoriet

Opvallend is wel dat de poll op de website van de Daily Mail aangeeft dat 79 procent van de respondenten Herman Van Rompuy een betere kandidaat vinden dan Tony Blair.

Gisteren schreef The Daily Telegraph ook al dat Herbert (sic) Van Rompuy plannen had om nationale symbolen te vervangen door Europese symbolen, een kwestie die heel gevoelig ligt in Groot-Brittannië. 

Morgenavond weten we wie de eerste permanente voorzitter van de Raad wordt. Dan komen de  Europese staats-en regeringsleiders samen op een speciale Europese top.