De Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft dinsdag beslist het licht nog niet op groen te zetten voor het wetsontwerp dat instemt met het verdrag dat de EU en de VS hebben afgesloten over de overdracht van de persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt slaagde erin daarvoor een wisselmeerderheid uit de brand te slepen. Bedoeling is dat eerst het advies van de privacycommissie wordt ingewonnen.

De plenaire Senaat keurde het verdrag vorige donderdag al goed. Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme drong erop aan dat dinsdag ook in de bevoegde Kamercommissie te doen, maar dat lukte niet.

Naast de oppositiepartijen steunde ook de PS de bezwaren die de groenen opwerpen tegen het verdrag. Door de onthouding van MR en Open Vld viel de stemming van het ontwerp in het water.

De Vriendt pleitte ervoor eerst het advies van de privacycommissie in te winnen. Volgens het groene Kamerlid komt de privacy door de transfer van persoonsgegevens naar de VS in gevaar. De VS gebruiken de gegevens om het terroristische risico van passagiers te berekenen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in