Belga meldt onterecht overlijden Fabiola
Foto: Photo News/DS

Het persagentschap Belga heeft maandagmorgen ten onrechte het overlijden van Koningin Fabiola gemeld. Belga excuseert zich voor het valse bericht. De redactie eist een diepgaand onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor het incident.
 

De melding is verspreid via een nieuw systeem, waarbij Belga gebruik maakt van tips van burgers. De tips die op de site www.ihavenews.be worden doorgegeven, kwamen rechtstreeks in het redactiesysteem van Belga terecht, zonder enige vorm van controle. Op die manier komen deze berichten ook meteen op alle nieuwsredacties terecht. Na het misbruik van vanmorgen heeft de directie nu toch beslist de binnenkomende berichten voortaan eerst te filteren.

Jos Joskens
Het lijkt erop dat een flauwe grappenmaker ihavenews.be heeft willen uitproberen, door een vals bericht te verspreiden. 'Koningin Fabiola is zojuist overleden. Ze stierf bij het horen van de scheiding van Laurent en Claire', zo luidde integrale tekst verspreid door een zekere 'Jos Joskens'.

Er werden nog een aantal eerder onschuldige berichten op deze manier verspreid. Zo schreef 'Dardinaal Kanneels' een bericht: 'Tetten'. Nog iemand anders gebruikte het systeem om reclame te maken voor een winkel die gespecialiseerd is in producten voor hondenverzorging.

'Ernstige schade'
In een verklaring distantieert de redactie van Belga zich van het bericht, en het hele systeem. Volgens de journalisten gaat het om 'een commercieel initiatief van de hiërarchie'. Daarover is  noch de ondernemingsraad, noch de redactieraad geïnformeerd. Het systeem 'doet afbreuk aan het evenwicht tussen snelheid en betrouwbaarheid.'

Ze wijzen er ook op dat het momenteel niet duidelijk is wie de eigenlijke journalistieke en deontologische eindverantwoordelijkheid draagt over de redactie. Dergelijke onduidelijkheden creëren het klimaat voor zo'n "incidenten". Ze vragen dan ook dat de verspreiding van tips vanop ihavenews.be via het redactiesysteem volledig gestopt wordt.