Crevits wil meer flitspalen op gewestwegen
Foto: jimmy kets
Meer flitspalen op de gevaarlijke punten op gewestwegen is één van de pistes die Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) wil bewandelen om dodelijke fietsongevallen te vermijden. Dat heeft ze zondag gezegd in het VRT-programma De Zevende Dag.

Volgens Crevits is de aanpak van overdreven snelheid en het versterken van de ordehandhaving op gevaarlijke (kruis)punten een aangewezen keuze om dodelijke ongevallen met fietsers zoveel mogelijk te vermijden.

De Vlaamse minister wil daarom meer flitspalen op de gevaarlijke punten op de gewestwegen. 'We gaan de mensen niet zomaar wat ambeteren met flitspalen te zetten op plaatsen waar het helemaal niet nodig is, maar we moeten inspanningen leveren op de gevaarlijke punten. De fietser is zo kwetsbaar', zei Crevits.

Naast het afdwingen van de verkeersregels zijn volgens de minister ook investeringen in infrastructuur nodig. Ze wil desnoods een aparte budgetlijn voor de aanleg van fietstunnels en -bruggen op kruispunten.

Tenslotte wees Crevits ook op de aanhoudende problemen met de aanleg van nieuwe fietspaden. Ongeveer 260 miljoen euro aan investeringen, goed voor meer dan 500 kilometer fietspaden in Vlaanderen, is geblokkeerd. In zeven op tien gevallen gaat het om problemen met de onteigening.

Crevits hoopt dat federaal minister van Financiën Didier Reynders (MR) de bevoegde aankoopcomités wil versterken. Ook toont de minister zich bereid om particuliere landmeters en personeel van de Vlaamse administratie in te zetten om de voorbereiding van de dossiers te laten doen.