Van Rompuy steekt nek uit op diner van Bilderberg
De federale regering van premier Herman Van Rompuy neemt twee derde van de besparingen voor haar rekening. pn Foto: pn
Premier Herman Van Rompuy (CD&V) hoedt er zich voor openlijk zijn visie op het Europees presidentschap te geven. Zijn ’onuitgesproken’ profiel is immers zijn grote troef. Maar in de beslotenheid van de Bilderberggroep liet hij donderdagavond op een diner in Hertoginnedal toch in zijn kaarten kijken. Dat vernam De Tijd.

Van Rompuy gaf er voor een gezelschap van vooraanstaande figuren uit de zakelijke, financiële en politieke wereld met alle mogelijke nuances aan dat de geesten bij zijn collega-regeringsleiders aan het rijpen zijn dat Europa eigen groene inkomsten moet aanboren.

Dat moet toelaten dat de bijdragen van de lidstaten aan de Europese Unie worden verminderd. De economische heropleving alleen zal volgens Van Rompuy immers niet volstaan om de gigantische begrotingstekorten in tal van EU-lidstaten weg te werken.

Van Rompuy had daar een allusie op gemaakt in zijn speech over Europa en de crisis voor het selecte gezelschap van de Bilderberggroep, maar toen een Italiaan uit het publiek hem daarover meer uitleg vroeg, zat Van Rompuy zichtbaar verveeld met de vraag.

Europese belastingen zijn omstreden en liggen zeer delicaat. Zijn woorden over een nieuwe groene belasting in Europa circuleren nu in alle Europese hoofdsteden, waarbij het risico niet denkbeeldig is dat ze straks tegen Van Rompuy worden gebruikt. Het dreigt zijn kansen op het Europees presidentschap te hypothekeren.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in