Mexicaanse griep over hoogtepunt heen
Foto: © Photo News
Het aantal gevallen van Mexicaanse griep is ook deze week verder gedaald. Dat blijkt uit de griepregistratie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Uit cijfers van het Interministerieel Commissariaat bleek al dat vorige week voor het eerst sinds het begin van de pandemie het aantal nieuwe gevallen was afgenomen.

Volgens het Interministerieel Commissariaat daalde het aantal gevallen van Mexicaanse griep van 50.415 gevallen naar 29.744. Deze daling kon volgens het commissariaat te danken zijn aan het schoolverlof van vorige week.

Maar de daling gaat ook deze week verder, zo blijkt duidelijk uit de griepregistratie van de VUB en de Université Libre de Bruxelles. Het ziet er dus naar uit dat de gevreesde pandemie dan toch niet zo’n omvang zal aannemen als algemeen gevreesd werd, luidt het.

Zelfs als alle griepgevallen (Mexicaanse en seizoensgriep) in aanmerking genomen worden, betekende dit vorige week 52.053 extra consultaties bij huisartsen. Er zijn in België 9.259 actieve huisartsen, blijkt uit gegevens van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Zij zouden vorige week elk dus 5,6 bijkomende consultaties gehad hebben door griep, of ongeveer één geval per dag. Men kan dus niet echt spreken van een massale pandemie en de daarmee gepaard gaande werkoverlast, stelt de VUB.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in