Russische president Medvedev wil minder tijdzones in zijn land
Foto: afp, belga
Tijdens zijn jaarlijkse 'State of the Union' heeft de Russische president Dmitri Medvedev donderdag voor vermindering van het aantal tijdzones in zijn land gepleit, zo heeft het staatspersbureau Ria Novosti gemeld.

In 1919 werd Rusland in elf tijdzones opgedeeld. De Sovjet-Unie nam het systeem in 1924 over.
Medvedev wil dit echter herzien, net als het systeem van de zomer- en wintertijd naar analogie met de Europese Unie. 'Het is nodig alle voordelen van de besparingen en duidelijke ongemakken van het veranderen van de tijd opnieuw te bekijken. Ik hoop dat deskundigen ons objectieve antwoorden op die vragen zullen geven'.

De president pleitte ook voor een 'omvattende modernisering' opdat Rusland weer een supermacht zou worden. Die modernisering moet 'op de democratische waarden en instellingen gebaseerd zijn'. 'In plaats van een archaïsche samenleving waarin leiders alle beslissingen nemen en regels (opleggen), zal er een samenleving van intelligente, vrij en verantwoordelijke mensen groeien', zei Medvedev.
Hij spoorde zijn landgenoten aan niet afhankelijk te willen zijn van de staat zoals dat moest onder het communisme, maar de toekomst zelf in handen te nemen.

Medvedev wil de Russische economie minder afhankelijk maken van grondstoffen zoals olie en gas. In die zin brak hij een lans voor de bouw voor 2014 van een nucleaire krachtbron voor interplanetaire ruimtetuigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig