= Zaterdag gaat een flesje bier onder de hamer dat door een brandweerman achterover werd geslagen bij de ramp met het luchtschip Hindenburg in 1937, zo heeft de Britse omroep BBC dinsdag bericht.

De Duitse zeppelin Hindenburg ontplofte bij de landing in New Jersey. Er vielen 38 doden en 60 gewonden. Het ongeluk luidde de neergang van de zeppelin als transportmiddel in.

Bij het opruimen van het puin stootte brandweerman Leroy Smith op zes flesjes Löwenbraubier uit de Hindenburg. Hij begroef zijn vondst om de flesjes later weer op te halen. Hij schonk er vijf aan collega’s en in 1966 een zesde aan een nicht (van hem).

Nu gaat het kleinood onder de hamer bij veilinghuis Henry Aldridge and Son, dat een opbrengst van 5.000 pond verwacht. Indien bevestigd, is dit een record voor een fles bier. Het vorige was voor een beperkte editie van Carlsberg, 240 pond.

Voor de proevers: volgens Andrew Aldridge van het veilinghuis is consumptie van het bier af te raden. Een deel van het gerstenat is verdampt, het etiket is verbrand maar het logo is nog duidelijk.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in