Het Belgische fregat Louise-Marie, dat wordt ingezet bij de Europese Atalanta-operatie tegen piraterij in de Golf van Aden, heeft 800 zeemijl (ongeveer 1.500 kilometer) moeten afleggen om vermeende piraten voor de Somalische kust opnieuw vrij te laten. Dat heeft de kapitein van het fregat Jan De Beurme zondag laten weten.

Het fregat kreeg vorige maandag een oproep om tussen te komen nadat piraten 400 mijl van de Somalische kust probeerden een schip te kapen. Ter plaatse vonden de Belgische militairen vier personen aan boord van een skiff. Na hun wapens en een ladder in het water te hebben gegooid, gaven ze zich over, vertelt De Beurme zondag vanuit de Seychellen, waar de Louise-Marie ligt aangemeerd.

De Belgische militairen gingen na of de personen niet de piraten waren die van midden april tot eind juni de Pompei kaapten. Ze werden 24 uur aangehouden, maar dienden door een gebrek aan bewijzen te worden vrijgelaten.

Om ze voor de Somalische kust, op 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Mogadisciu, te kunnen vrijlaten, diende het fregat in totaal 800 zeemijl of ongeveer 1.500 kilometer af te leggen. 'België is een rechtstaat die bepaalde procedures naleeft', benadrukte De Beurme zondag.