Steven Vanackere geen kandidaat om Van Rompuy op te volgen
Foto: belga
Ook in de Franstalige televisiedebatten stond zondag de mogelijke benoeming van Herman Van Rompuy tot EU-president en zijn eventuele vervanging centraal. CD&V-vicepremier Steven Vanackere liet weten dat hij zelf geen kandidaat is om premier te worden.

Ex-premier en huidig minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme ligt niet goed bij de Franstaligen. Als alternatief circuleerde de voorbije week in Franstalig België vooral de naam van Steven Vanackere, die niet gezien wordt als een communautaire scherpslijper.

Maar in Mise au Point (RTBF) maakte de CD&V-vicepremier duidelijk geen kandidaat te zijn. 'Ik zit goed waar ik zit', liet Vanackere verstaan. Hij voegde eraan toe dat bij de keuze voor een premier het electoraal gewicht van de kandidaten het doorslaggevende argument moet zijn. Het moet volgens Vanackere dus Yves Leterme worden.

Reynders

Net zoals Dirk Sterckx (Open VLD) in De Zevende Dag, stelde ook MCC-voorzitter Gérard Deprez dat het geen evidentie is dat CD&V automatisch ook de opvolger voor Herman Van Rompuy levert. De liberalen vormen in de Kamer de grootste politieke familie en de regering kan niet steunen op een Vlaamse meerderheid, argumenteerde de Franstalige liberaal. Deprez schoof zijn partijvoorzitter Didier Reynders naar voren als Franstalige kandidaat.

De MR moet alvast niet veel steun verwachten van de Franstalige regeringspartij cdH. Europees parlementslid Anne Delvaux benadrukte dat het aan CD&V toekomt om een opvolger aan te duiden. De Franstaligen zouden zwaar moeten betalen om de premier te mogen leveren, redeneerde ze.

FDF-voorzitter Olivier Maingain wees erop dat het 'probleem-Leterme' veeleer een intern CD&V-probleem is. Volgens Maingain zijn de Franstaligen soms te streng geweest voor Leterme, maar heeft de ex-premier ook niet echt veel dynamisme en creativiteit aan de dag gelegd.

BHV

Wat Herman Van Rompuy betreft, was iedereen het erover eens dat hij over de kwaliteiten beschikt om de job van EU-president naar behoren uit te voeren. De ministers van Staat Willy Claes (SP.A) en Mark Eyskens (CD&V) beklemtoonden dat Van Rompuy niet kan weigeren indien hem wordt gevraagd de taak op zich te nemen. Dat zou niet goed zijn voor het imago van ons land, poneerden ze. 'En dat men niet met BHV afkomt om een eventueel 'neen' te rechtvaardigen. Dat is een dorpsprobleem. Dat men ophoudt met die komedie. Dat is echt schandalig', dixit Eyskens.