Een van de belangrijkste figuren van de Deense neonazipartij doet zijn militaire dienst in de Kongelige Livsgarde, de eenheid die instaat voor de bescherming van de Deense koninklijke familie. Dat heeft het Deense leger zondag toegegeven. Een Deense krant had het nieuws naar buiten gebracht.

De 19-jarige Daniel Carlsen heeft in het verleden openlijk gezegd dat Adolf Hitler zijn idool is, dat hij een vijand is van de democratie en dat hij niet gelooft dat de nazi's de joden hebben uitgeroeid.

'Wij kennen de vrijheid van meningsuiting in Denemarken, de vrijheid om in het leger te gaan en ook de vrijheid om lid te zijn van een beweging', stelde Kim Grünberger, een woordvoerder van de Deense generale staf, zondag. 'Hij doet zijn dienst, hij is in opleiding en hij beschermt niet rechtstreeks de koningin. Na zijn vier maanden militaire dienst keert hij naar huis terug. Op het moment van zijn toetreding moest hij niet zeggen dat hij lid was van de nazipartij', luidde de verdediging nog.

In tegenstelling tot vele Europese landen tolereert Denemarken het bestaan van een partij die openlijk nazisympathieën heeft. De partij loopt vaak met hakenkruizen te pronken en mag kandidaten voorstellen voor de verkiezingen.