Bij een luchtaanval van vrijdag zijn onder Afghaanse militairen, politietroepen, tolken en Amerikaanse soldaten zeker acht doden en 23 gewonden gevallen. Dat is zondag door ISAF gezegd. Eerder werd gesproken van zeven doden en zestien gewonden.

De dodelijke slachtoffers zijn zeven Afghaanse militairen en een Afghaanse tolk. De gewonden zijn zeventien Afghaanse militairen en politietroepen, vijf Amerikaanse militairen en een Afghaanse tolk.

Het incident vond plaats in het district Bala Marghab in de westelijke provincie Badghis, tijdens een reddingsoperatie voor twee Amerikaanse militairen die nog worden vermist. De twee verdwenen woensdag terwijl zij probeerden gedropte hulpvoorraden te bergen die in een rivier waren gevallen. Lokale agenten zeiden dat de twee in de stroom waren meegesleept.

Tijdens de zoektocht braken vrijdag felle gevechten uit. ISAF en het Afghaanse leger onderzoeken hoe het mogelijk is dat bij de luchtaanval zoveel slachtoffers aan eigen zijde zijn gevallen.

In de zuidelijke provincie Helmand kwam zaterdag een Britse militair om het leven, meldde zondag het Britse ministerie van defensie. Het voorval vond plaats in de buurt van het centraal gelegen Sangin.

In totaal zijn tot nu toe 231 Britse slachtoffers gevallen. Dinsdag werden vijf soldaten gedood door een man die zich voordeed als een Afghaanse politieman.

Zaterdag sneuvelde bij een aanval van opstandelingen in West-Afghanistan een Amerikaanse militair, zei ISAF. Zijn dood had niets te maken met het zoeken naar de vermiste Amerikanen.

Bij de oostelijke stad Jalalabad werden aanvallen ondernomen op een konvooi met tankauto's. Minstens twee bewakers en een politieman raakten gewond. Twee tankauto's vlogen in brand, drie raakten beschadigd. Het konvooi was op weg van Pakistan naar Kabul.