Manifestatie in Japan tegen Amerikaanse bases
Foto: afp

Ruim 20.000 mensen hebben zondag geprotesteerd op het Japanse eiland Okinawa tegen de Amerikaanse legerbases. Daarmee neemt de spanning weer wat toe rond het gevoelige dossier, enkele dagen voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Tokio.

De centrumlinkse regering die in september aan de macht kwam, wil de betrekkingen tussen Japan en de Verenigde Staten weer in evenwicht brengen. De regering vindt immers dat die te veel naar de hand van Washington gezet zijn. Het gaat in het bijzonder om het akkoord over de bases en het gelegerd zijn van zowat 47.000 Amerikaanse soldaten in Japan.

De Amerikaanse regering sloot uit opnieuw te onderhandelen over het akkoord dat in 2006 ondertekend werd door de toenmalige conservatieve meerderheid, en eist dat de luchtvaartbasis van Futenma, in de stad Ginowan, zoals gepland tegen 2014 herbouwd zal worden in een baai op Okinawa, die beschermd wordt door milieuactivisten.

'Ik vraag premier Yukio Hatoyama uitdrukkelijk aan president Obama te zeggen dat Okinawa geen andere Amerikaanse basis nodig heeft', verklaarde de burgemeester van Ginowan.